maanantai 18. kesäkuuta 2012

Henkilökohtaisille avustajille uusi työehtosopimus astuu voimaan 1.5.2012



Hetan ja JHL:n sopima uusi henkilökohtaisten avustajien uusi työehtosopimus astuu voimaan 1.5.2012 ja se on voimassa 31.5.2014 saakka. Sen mukaisesti henkilökohtaisten avustajien palkat nousevat työmarkkinakeskusjärjestöjen solmiman raamisopimuksen mukaisesti.
 
Henkilökohtaisten avustajien palkankorotukset

1.5.2012 tulee prosenttikorotus palkkoihin. Sen suuruus on 2,4%. Toukokuun 2012 palkanmaksun yhteydessä maksetaan täysiaikaisille työntekijöille 150 € suuruinen kertaerä ja osa-aikaisille työntekijöille samassa suhteessa. Seuraava prosenttikorotus palkkoihin tulee 1.6.2013 ja silloin korotus on 1,9%.
 
Uuden työehtosopimuksen mukaisesti peruspalkan on oltava vähintään sama kuin kunnassa muissa Hetaan järjestäytyneiden työnantajien työsuhteissa noudatettu peruspalkka. Saman työnantajan eri työsuhteissa on noudatettava samaa peruspalkkaa. Kuntien on kerrottava tämä palkkataso työnantajalle, jotta säädöstä voidaan noudattaa.
 
Ateriakorvaus
 
Jo edellinen työehtosopimus antoi avustajalle oikeuden eväiden säilyttämiseen ja lämmittämiseen. Uusi työehtosopimus sisältää nyt uudet määräykset, jonka mukaan tietyin edellytyksin työntekijällä on oikeus työnantajan kustantamiin aterioihin tai ateriakorvauksiin matkustettaessa tavanomaisen työntekopaikan ulkopuolelle. Ateriakorvaukset ovat osa avustajan palkkaa ja ne ilmoitetaan Hetan lähettämällä tai palkanlaskennan toimittamalla vastaavalla lomakkeella oman kotikunnan vammaispalvelutoimistoon tai palkkahallintoon. Ateriakorvaukset tulevat siis kunnan maksettaviksi.
 
Ateriakorvauksesta on lähiaikoina tulossa näille sivustoille käytännön soveltamisesimerkkejä, jotka on käsitelty Hetan ja JHL:n välillä.
 
Täsmennyksiä arkipyhävapaiden säädöksiin
 
Uudessa työehtsopimuksessa on myös täsmennetty arkipyhävapaita koskevia säädöksiä. Ylimääräisiä arkipyhävapaita voidaan saada vain aktiivisista työsuhteista. Tutustu täsmennettyihin arkipyhävapaisiin liittyviin säädöksiin työehtosoimuksesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti